2010. szeptember 29., szerda

A pokoli moderátor naplója - 2. - Hosszan kifejtve vagy röviden beszólva...?

Egy fórumon sokféle hozzászólás létezik. De kiemelnék két érdekes típust:
- A hosszú kifejtőst,
- És a rövid beszólogatóst.

Érdekes módon ez a két fajta erősen taszítja egymást, főleg az őket megíró és elolvasó fórumozók tekintetében.

Vegyünk egy példát:
Kijön egy mangafejezet és nem arat osztatlan sikert az olvasói között. Persze arról szó sincs, hogy a manga "rossz", vagy színvonaltalan lenne. Egyszerűen a sokféle ember és álláspont miatt mindenki máshogy áll hozzá. Ezzel nincs is semmi baj, különbözőek vagyunk, és ez így is van jól.

De itt jön a probléma:
Ugyebár sokkal egyszerűbb "ócsárlóan" megnyilatkozni, hogy milyen "gány" lett az eheti manga, meg hogy már megint nem történt benne semmi, mint használni a koponyában lévő "agy" nevű szervet (már akinek van ^^), és elgondolkozni rajta.

Ilyenkor születnek a fent említett kétféle hozzászólások. Csakhogy mennyiségüket tekintve a "
rövid beszólogatós" felé billen a mérleg, olyan jó 75-85 %-ban. Persze színvonal tekintetésben pont fordított a helyzet. ^^

És itt jön a helyzet pikantériája:
A "
rövid beszólogatós" hozzászólásokat mindig elolvassák és reagálnak is rá, általában hasonló "színvonalon". De a "hosszú kifejtősöket" figyelmen kívül hagyják. Elgondolkodtató, hogy miért...? Azért van rá pár lehetséges válasz:
- Sokan képtelenek 2 sornál többet elolvasni. Hogy ezt szimpla lustaság, esetleg fizikai vagy szellemi korlátok, esetleg a "lesz*rom gyógyszer" túlzott szedése okozzák, már más kérdés.
- Az érveket értelmezni kellene, de mivel gondolkozni luxus...,
- Egyszerűen nem érik fel ésszel a leírtakat,
- Esetleg (ez a legjobb eset) a leírtak "tények" és bizony nem lehet mit hozzájuk tenni. ^^

A "
hosszú kifejtős" hozzászólást írók elolvassák a "rövid beszólogatós" hozzászólásokat is, és reagálnak is rájuk. Megtisztelik ennyivel a másik fórumozót, még ha az adott hozzászólás nem is emeli a fórum színvonalát. Cserébe viszont jogosan várnak el annyit, hogy az ő hozzászólásukat is elolvassák. Persze most jöhet a kontra, hogy "de hát azok is el vannak olvasva, de egyszerűen nincs mit válaszolni rájuk". Ez bizony sajna az esetek túlnyomó többségében nincs így. És nagyon könnyen bizonyítható azzal, hogy sokszor a "hosszú kifejtős" hozzászólás után már egy-két hsz-el újra ott van az a butaság, amit az előbb cáfolt "tényekkel és bizonyítékokkal" a hosszú hozzászólás írója.

És ha egészen nyersen kell fogalmazni, akkor csak annyit, hogy bár a mangák és animék elsődlegesen a fiatalabb korosztályokat célozzák meg, de a teljes megértésükhöz kell egy kis ész, és minimális érettség. Ezek nélkül csak a csihi-puhit lehet felfogni a történetből (most shounenről van szó), a többit nem. Pedig a mű a mondanivalójával és a tanulságával együtt teljesedik ki. Ezek megértéséhez pedig néha bizony a "sorok között" kell olvasni. ^^

________________________________


A történet szereplői nem kitalált személyek. Aki magára ismer, az nem a véletlen műve.
________________________________

A hajónaplót bővítette: Chakra

11 megjegyzés:

  1. Látjátok? Erről beszéltem. :D
    A hosszú és kifejtős irományokhoz senki sem szól hozzá, mert lusta végigolvasni, vagy hozzá sem tud szólni.

    No, cáfoljatok már meg! *.* :D

    VálaszTörlés
  2. Hogy Dizsi szavaival éljek a blog "ping ideje" rohadt nagy, úgyhogy türelem, hsz-t terem :D

    Amúgy én elolvastam és érdekes olvasmány volt, grat :P

    VálaszTörlés
  3. Én elolvastam (az előző bejegyzésedet szintúgy), de nem tudok értelmes gondolatot hozzáfűzni (így az előzőhöz se írtam kommentet).

    VálaszTörlés
  4. Érdekes volt. És tényleg mennyire igaz... Engem például mindig felbosszant, ha olvasok néhány hsz-t... mert ténylegesen így van ahogy leírod. A hosszú, kifejtettebb válaszokat nem olvassák el és nem átallanak újból újból ugyanazt kérdezni/mondani...stb. Mikor mindez sokadjára fordul elő akkor meg már el is megy (nekem legalábbis) a kedvem attól olvasgassam ki miket írogat...

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jó a blog!Szeretem olvasgatni az ilyen beírásokat csak így tovább!

    VálaszTörlés
  6. Aki a TV-ből ismeri a Narutot,Bleacet és egyéb animéket az valószínűleg a fiatalabb korosztály = szétnéznek a neten, találnak 1 fórumot és muszáj beírniuk valamit :) így persze hogy több beszólogatós és értelmetlen hozzászólás születik.

    VálaszTörlés
  7. Én kikérem magamnak.
    Jó magam a jetixen láttam előszór a Narutot és bizony emiatt ismertem meg az NKWT oldalát is ennek 3-4 éve már és azóta meglehetősen sok anime-t láttam már (Előtte is láttam már párat csak nem tudtam, hogy létezik ilyen kifejezés vagy megnevezés.).
    Nem hinném, hogy a kornak valóban ekkora jelentősége lenne, sokkal inkább a hozzáállásnak van itt nagyobb szerepe.

    Chakra at általad leírtak egy részét sajnos akceptálnom kell, de szerintem még mindig sokkal inkább az a baj, hogy a legtöbb "rövid válasz" abból születik, hogy az emberek nem értik mi is az a fórum, az általatok is alkalmazott 3 soros szabály eléggé jól mutatja ezt.
    Ám még így is elkeserítő, hogy miért nem képesek többszörösen összetett mondatokban kommunikálni egymással a szokásos "hülye vagy" helyett.
    Viszont hála a moderátoroknak (Többek között neked is.) ez a tendencia hanyatlást mutat és ez az ami igazán fontos.

    VálaszTörlés
  8. Szabolcs: Ettől függetlenül a jetixet 13-14 éves emberek nézik szerintem(ha még van egyáltalán mert nem nézek tv-t) de én nem azt mondtam hogy mindenki aki a tv-ből ismeri az animéket az nem tud értelmesen hozzászólni valamihez. Valószínű hogy a naruto-kun.hu-nak a látogatottsága is megugrott mikor el kezdték vetíteni a tv-ben :) a látogatók fele nem úgy talált rá az oldalra hogy 1 ismerőse ajánlotta szerintem.

    VálaszTörlés
  9. Ugyanakkor a kornak semmi köze sincs ehhez, hiszen gondolj csak bele, ha más kibírja ő miért nem, hiszen ugyanúgy 14 éves.
    Mint fentebb is írtam nem ennek van a legnagyobb szerepe.
    Az, hogy ki milyen módon ismerte meg az oldalt lényegtelen, elvégre a fórumon nem az odavezető út alapján ítélsz meg valakit, hanem az ott látható megnyilvánulásai alapján.

    VálaszTörlés
  10. Igazad van ebben is van valami :) de én csak 1 dolgot említettem, de persze h több oldala van a dolognak :)

    VálaszTörlés
  11. De még hány... :D

    Amúgy én is a Jetx-en láttam először a Naruto animét. Szóval ez egyáltalán nem jelent semmit. :D

    Inkább az a baj, hogy sok embernek a fórum = chat. És ugye chat-en nem gond egy pár szavas beírás, mert úgyis folyamatosan megy az "eszmecsere", és összességében sok szöveg cserél gazdát. :) De fórumon pont inkább a tartalmasabb, kifejtettebb dolgoknak kellene szerepelni. Oké, ha valamit le lehet írni egy-két sorban, akkor azt felesleges spilázni. :D

    VálaszTörlés